Savjeti

ULOGA KOLAGENA U STARENJU, ZDRAVLJU I NJEZI KOŽE

Dokazano je da razina kolagena ima izravnu korelaciju s izgledom kože, pa je lako vjerovati da će dobivanje više kolagena, na bilo koji mogući način, imati učinak kao nekakav čarobni napitak za savršenu kožu.

Kolagen je jedan od najosnovnijih gradivnih dijelova našeg tijela, a nalazi se u vezivnim tkivima, krvnim žilama, ligamentima i kostima.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu i tvar koja cijelo tijelo drži na okupu. Možemo ga pronaći u kostima, mišićima, koži i tetivama. On tijelu pruža strukturnu podršku, snagu i elastičnost (u kombinaciji s elastinom). Osim što je esencijalan za zdravlje i izgled naše kože, ovaj protein je također neophodan za smanjenje tipičnih znakova starenja. Riječ je o važnoj komponenti koja pridonosi elastičnosti i sposobnosti smanjenja finih linija i bora. Kolagen je neophodan za učvršćivanje obješene kože, a pomaže i u ujednačavanju njenog tonusa.

Osim što je pravi saveznik u očuvanju besprijekorne kože, neizostavan je za zdrave zglobove i tkiva. Najvažnija uloga kolagena je održavanje strukture i otpornosti kože. On u srednjem sloju kože – dermisu – doprinosi stvaranju vlaknaste mreže koja učvršćuje slojeve kože, omogućavajući rast novim stanicama.

Što uzrokuje gubitak kolagena?

Gubitak kolagena izgleda točno onako kako mislite da izgleda starenje: opuštenost, drhtavica i gubitak ravnoteže i vitalnosti kože . Ali zašto se kolagen s vremenom troši? Brojni su razlozi.

Proizvodnja kolagena prirodno opada s godinama, što znači da se starenjem smanjuje broj i aktivnost stanica koje proizvode kolagen (fibroblasti). Na taj način se smanjuje i strukturni integritet kože koja postaje tanja i dehidrirana. Ovaj proces ima za posljedicu stvaranje sitnih linija i bora, obješenost kože te slabljenje hrskavice u zglobovima. Kolagen luče stanice vezivnog tkiva. Dok smo mladi, tijelo stalno proizvodi kolagen a njegova sinteza se s godinama smanjuje. Dramatično smanjenje kolagena je primijećeno kod žena nakon menopauze.

https://lily.hr/product/jeudemeure-peptide-ampoule-serum-za-lice/

Najbolji kozmetički tretmani za jačanje kolagena

Postoji niz tretmana za koje je dokazano da pojačavaju stvaranje kolagena u koži, a gotovo svi se vrte oko stvaranja kontrolirane rane, kako bi potaknuli proces zacjeljivanja. Kad god imate ozljedu ispod kože, kolagen je taj koji liječi.  Kozmetički tretmani osmišljeni su kako bi stvorili mikro oštećenja kako bi se potaknuo polazak novog kolagena, čime se koža natapa i zaglađuje. Važno je zapamtiti da, kao i  za sve dobre stvari, i za izgradnju novog kolagena treba vremena. Često prođu dva do tri mjeseca prije nego što se mogu procijeniti pune kliničke koristi, kada je riječ o izgradnji kolagena.

Laseri

Lasersko obnavljanje površine kože vrlo je učinkovito. Nakon serije od tri tretmana, impresivni rezultati mogu uključivati ​​poboljšanu teksturu, glatku i nježniju kožu te smanjenje (i daljnju prevenciju) finih linija.

Microneedling

Microneedling tretman mikroiglicama efikasna je nekirurška metoda namijenjena uklanjanju bora, ožiljaka i ožiljaka nastalih od posljedica akni, strija, pigmentacije, potpuno bez kontraindikacija.

Radiofrekvencija i ultrazvučna energija

Ultrazvučna frekvencija gradualno zagrijava tkivo, što omogućava maksimalnu isporuku energije, na potpuno siguran način bez rizika od nastanka opekotina. Toplina, kada se koristi bez razbijanja površine kože, također može pojačati proizvodnju kolagena u dermisu. Radiofrekventni i ultrazvučni energetski tretmani, poput Thermagea i Ulterapije, koriste ovaj postupak zagrijavanja za usmjeravanje dermisa i preuređivanje kolagena.

Osim u medicini (i to najviše u dijagnostici te fizikalnoj terapiji), ultrazvuk je hit i u svijetu ljepote. Ultrazvučni valovi (ljudskom uhu nečujni i oku nevidljivi) pomlađuju lice i tijelo, uklanjaju nečistoće i nepravilnosti na koži te poboljšavaju cirkulaciju.

Filleri

Fileri vidljivo odmah dodaju volumen, no vjeruje se da imaju dodatnu prednost dugoročnog poticanja proizvodnje kolagena.

Najbolji proizvodi za njegu kože za kolagen

Lokalno primijenjeni kolagen, uglavnom je neučinkovit jer postoji minimalna apsorpcija. Kolagen je velika molekula i kožna je barijera zaista oprezna u onome što propušta. Kolagen nije nešto što će uspjeti prodrijeti u kožu.

Umjesto kolagena daleko učinkovitije rezultate donjeti će proizvodi za njegu kože koji sadrže aktivne sastojke koji dokazano potiču proizvodnju kolagena.

Aktivnim sastojcima i profesionalnim tretmanima poput lasera, radiofrekvencije i kemijskim pilinzima efikasno možemo boostati proizvodnju kolagena ali i njih mora pratiti odgovarajući režim kućne njege bez koje su rezultati mnogo kraćeg vijeka. Dakle, vraćamo se na aktivne sastojke i njihovu svakodnevnu primjenu. Kao i za sve ostalo u životu, bitan je kontinuitet. Tri superheroja na koje se trebate osloniti kada je proizvodnja kolagena u pitanju su zaštitni faktor, peptidi i vitamin C.

Krema za sunčanje

Postoji izravna korelacija između izloženosti UV zračenju i razgradnje kolagena, pa je nošenje kreme za sunčanje svaki dan apsolutno neophodno.

Peptidi

Ovi kratki lanci aminokiselina u osnovi su “građevni blokovi” kolagena, ali budući da su puno manji u veličini molekula, imaju veću šansu da prodru u kožu ako se primjenjuju lokalno. Njihova se zadaća očituje u tome da kožu čine i održe savršeno konstruiranom – napetom, zategnutom, ujednačene strukture i teksture.

Studije su potvrdile da topičko nanošenje peptida na kožu putem kozmetičkih proizvoda može potaknuti novu proizvodnju kolagena. Peptidi nanešeni na kožu “odašilju” poruku kako je došlo do razlaganja kolagena te da je koži potrebna nova “pošiljka” . Ovim potpuno prirodnim mehanizmom moguće je znatno obnoviti kožu, usporiti njezino preuranjeno starenje i ublažiti pojavu bora i linija.

Vitamin C

Slično kao i krema za sunčanje, vitamin C se često smatra neizostavnim u zdravoj rutini njege kože, jer vam pruža nevidljivi oklop protiv slobodnih radikala (između ostalog i od agresora iz okoliša) – ali studije su pokazale da također može promovirati proizvodnju kolagena.