dehidrirana koža
Savjeti

Njega dehidrirane kože

Što je dehidrirana koža?

Dehidrirana koža pati od nedostatka vode, dok suhoj nedostaje ulja.

To je jednostavno koža kojoj nedostaje vode. Dehidriranu kožu karakterizira slaba hidrolipidna barijera koja omogućuje gubitak vlage na površini kože. Koža postaje neugodna, počinje se osjećati zategnuto i gubi prirodni sjaj. To je također trenutak u kojem se mogu pojaviti prve fine linije dehidracije – gotovo poput nabora na koži – koji su znak ubrzanog i preuranjenog starenja.

Dehidrirana i suha koža

Najbolja obrana od oštećene i tvrde kože je razumijevanje razlike između suhoće i dehidracije. Zatim pronalaženje odgovarajućih proizvoda za postizanje hidratizirane i nahranjene kože ovisno o vašem tipu i stanju. 

Ovaj vodič otkriva rutinu njege kože koja će vas dovesti do lijepe, savršeno hidratizirane kože.

Kako prepoznati dehidriranu kožu?

Dehidrirana koža često je samo privremeno ‘stanje’ (tako se naziva jer je prolazno stanje kože). Suha je pak koža vrsta – poput normalne ili masne kože – koju genetski nasljeđujete i koja se neće mijenjati iz dana u dan. Dehidraciju karakteriziraju male crte (možete ih vidjeti ako ‘presavijete’ kožu) koje se obično nalaze oko očiju ili na obrazima. Kod dehidrirane kože koja istovremeno nije i suha, površina je kože često ljuskava, bolno zategnuta i “pretijesna”. Ovdje je narušena hidrolipidna barijera jer smo kožu previše isušili te ona ne može zadržati potrebnu razinu vlažnosti

U pokušaju da nadoknadi vlagu, koža se ciklički počinje sve više mastiti. To nas dovodi u začarani krug sve jačeg mehaničkog isušivanja i sve jače posljedične dehidracije.

Hijaluronic Acid linije za intenzivnu hidrataciju kože
Hyaluronic Acid Moisture Line

Što uzrokuje dehidriranu kožu

Za razliku od suhe kože s kojom se rađamo i kakvu imamo čitav život, dehidrirana koža može se pojaviti povremeno, ovisno o raznim čimbenicima koji na nju utječu. Osim nedovoljnih količina vode, dehidraciju masne kože ili kože sklonoj aknama može uzrokovati i korištenje agresivnijih beauty proizvoda koji intenzivno djeluju na problematična područje, ali i isušuju ostatak kože.

Primjerice, dehidraciju mogu uzrokovati:

  • loša ishrana
  • konzumiranje previše alkohola i kofeina
  • konzumiranje previše soli
  • pogrešni preparati za njegu kože
  • izlaganje suncu, vjetru, klimi
  • klorirana voda
  • dugotrajne i vruće kupke stres

Njega dehidrirane kože

Dehidrirana koža zahtijeva posebnu rutinu njege.

Dvostruko čišćenje

Dvostruko čišćenje idealno je za bilo koji tip kože. To je najučinkovitija i najnježnija metoda za čišćenje kože. Kao bonus, također je sjajan saveznik protiv starenja kože. Zapravo, dobro očišćeni ten imati će maksimalne benefite iz proizvoda za njegu kože.

Nježna eksfolijacija

Često je ovaj korak zanemaren kad patite od suhe ili dehidrirane kože. Međutim, redovnim korištenjem nježnog pilinga uklanjaju se mrtve stanice kože nakupljene na površini kože, koje sprječavaju potpuno prodiranje sastojaka vaših proizvoda za njegu kože.

Tonik i Esencija

Iako su namijenjene različitim stanjima kože, svaka će esencija u trenu vratiti koži vlagu i pripremiti je za nanošenje seruma i krema s aktivnim sastojcima.

Esencije bismo trebali koristiti kao prvi korak dnevne i noćne njege, ili nakon nanošenja tonika. Vlagu će koža najlakše zadržati pružimo li joj aktivne sastojke koji će napuniti njene rezerve vode, ali i one koji će lice zaštititi od štetnih utjecaja iz okoline, koji mogu naštetiti prirodnoj kožnoj barijeri.

Serum ili ulje za lice

Serumi i ulja pomažu u brzom vraćanju razine vlage. Nanesite ih dva puta dnevno neposredno nakon čišćenja prije nanošenja kreme (ali ne umjesto nje). Vlagu će koža najlakše zadržati pružimo li joj aktivne sastojke koji će napuniti njene rezerve vode, ali i one koji će lice zaštititi od štetnih utjecaja iz okoline, koji mogu naštetiti prirodnoj kožnoj barijeri.

Hidratantna krema

Kada je dehidrirana koža u pitanju, radi se o nedostatku vode, a ne lipida. Suha se koža zato stalno njeguje, dok dehidrirana predstavlja uglavnom trenutno stanje (najčešće uzrokovano vanjskim faktorima) koje se liječi te je potrebno birati hidratantne kreme koje su više vlažne, a manje masne. Uz pravilnu njegu, preporučljivo je i povećati unos vode u organizam.