Anti-age njega

ZNAŠ LI ŠTO JE SKIN CYCLING?

Jeste li primijetili hashtag #skincycling I zapitali se što je to?

Na TikToku skincycling ima 3,5 milijardi pregleda.  

Njujorška dermatologinja Dr. Whitney Bowe  osmislila je “skin cycling“ – periodički režim njege za oporavak i obnovu kože koji je, s dobrim razlogom, preplavio društvene mreže.

Skin Cycling podrazumijeva ciklično izmjenjivanje aktivnih sastojaka poput eksfolirajućih kiselina i retinola te večeri bez aktivnih sastojaka kad imamo fazu odmora, a tad na kožu nanosimo sastojke za jačanje i oporavak barijere kože.

Ovim se pristupom poboljšava učinkovitost proizvoda, a minimiziraju se iritacije ili isušivanje kože.

Kako prakticirati skin cycling?

Radi se o rutini njege kože od četiri noći koja uključuje dvije noći tretmana nakon kojih slijede dvije noći oporavka. 

Noć #1

Eksfolijacija

Očistite kožu, osušite lice tapkanjem, zatim nanesite na suhu kožu proizvod za eksfolijaciju, objašnjava dr. Bowes, koja preporučuje korištenje kemijskih pilinga koji sadrže sastojke poput AHA, BHA i PHA, umjesto fizičkih pilinga jer su učinkovitiji i bolji za kožnu barijeru.

Noć #2

Čišćenje, retinoid, hidratacija

Nanesite retinoid. Ako ga stavljate prvi put, započnite nanošenjem hidratantne kreme na osjetljiva područja lica – ispod očiju, oko kutova nosa i bora oko usana – kako bi djelovala kao barijera i spriječila suhoću i iritaciju. Zatim nanesite retinoid na cijelo lice, niz vrat i preko dekoltea.

Noć #3 i 4:

Vrijeme je da se pobrinete za kožnu barijeru i osigurate odgovarajuću hidrataciju. Dr. Bowes preporučuje čišćenje, ostavljajući kožu vlažnom, a zatim nanošenje seruma koji sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i/ili niacinamida. Zatim nanesite hidratantnu kremu: ‘Odaberite formulu koja je stvarno hranjiva kako biste nahranili barijeru kože. Ako vam je koža jako suha, nanesite ulje šipka ili skvalan na obraze’, savjetuje dr. Bowes.

Vaša koža će uživati i u dodatnom sloju noćne maske za intenzivnu hidrataciju koja će rezultirati uistinu blistavom kožom ujutro.

Koje su prednosti skin cyclinga?

@drwhitneybowe

Love your questions! I read all your questions and comments and this one kept coming up! Hope this helps 🥰🥰🥰. #thatboweglow #skincycling #exfoliation #retinol

♬ Unholy – Sam Smith & Kim Petras

U samoj srži skin cycling režima jest želja za poboljšanjem učinkovitosti sastojaka iz kozmetičkih proizvoda i smanjenje iritacije kože, ali to nije jedina korist koju nudi ovaj pristup njege. Na ovaj način, koža puno bolje tolerira uporabu aktivnih sastojaka, poput kemijskih pilinga i retinola, za koje je poznato da snažno poboljšavaju izgled i funkciju kože. Osim toga, dani oporavka omogućuju koži da se sama obnovi od nekih od težih, manje željenih učinaka ovih aktivnih tvari, poput crvenila, ljuštenja i peckanja.

U redovnoj dnevnoj njezi nikada ne izostavljajte vitamin C I SPF.