azelaicna-kiselina
Savjeti

SASTOJAK U FOKUSU: AZELAIČNA KISELINA

Azelaična kiselina prirodni je aktivni sastojak koji odgovara gotovo svima, čak i onima s osjetljivom kožom.

Uborbi protiv akni i drugi nepravilnosti kože postoje određeni sastojci koji su prave zvijezde skincarea. Možda jedna od onih koje nisu toliko popularne – poput retinola, vitamina C ili niacinamida – je azelaična kiselina. Iako ne pripada AHA ni BHA kiselinama, može se koristiti kao eksfolijant, odnosno kao kemijski piling, a njezina najsnažnija karakteristika je nježnost. Naime, osim što je eksfolijant, ima protuupalna i antibakterijska svojstva, utječe na hiperpigmentacijske mrlje – osim što ih čini manje vidljivima, smanjuje njihovo pojavljivanje – te sprječava nastanak akni i manjih nepravilnosti, odnosno smanjuje pojavu nečistoća u koži te zaglađuje njezinu površinu. Ono što je najbolje od svega je što je izrazito nježna pa je mogu koristiti i ljudi s osjetljivom kožom.

Azelaic Acid Balancing Serum

QandA je ovu fenomenalnu kiselinu formulirao u kombinaciji sa Zinc PCA i nastao je Azelaic Acid Balancing Serum koji zaglađuje, pročišćava i ujednačuje ten dok je Zinc PCA zadužen za minimiziranje pora.

Ovaj prirodni sastojak s izrazito snažnim djelovanjem često se naziva i “nježnijim rođakom niacinamida”, koji se također koristi  u borbi protiv akni. Možete ga koristiti u istoj rutini s drugim aktivnim sastojcima, poput AHA kiselina, retinola, niacinamida i vitamina C.

Azelaična kiselina djeluje na sličan način kao i retinol – potiče redovnu zamjenu stanica kože, što dovodi do eliminacije onih mrtvih stanica na površini kože koje zamjenjuju nove, odčepljuje pore i kontrolira proizvodnju sebuma. Kako ima antibakterijska i antiupalna svojstva, odlična je protiv akni, a smanjuje i crvenilo pa je serum povoljan za one koji imaju rozaceju. Isto tako, utječe i na crvenilo koje ostaje nakon akni te sprječava nastanak novih pigmentacijskih mrlja na koži. 

Nakon nanošenja seruma nemojte zaboraviti hidratantnu kremu koja će zaključati vlagu u kožu. Za suhu kožu preporučamo Collagen Face Cream dok će za one s masnim tipom kože idealan biti Zinc PCA Daily Moisturiser.